چطور مهارت گوش کردن خود را تقویت کنیم؟

چطور مهارت گوش کردن خود را تقویت کنیم؟

 

خوب متوجه صحبت‌های انگلیسی نمی‌شوید؟ برای اینکه بفهمید چه می‌گویند مشکل دارید؟

اگر چنین است، باید بدانید که شما تنها نیستید. این یک مشکل رایج بین اکثر زبان آموزان به‌ویژه آن‌هایی که تازه شروع به یادگیری زبان انگلیسی کرده‌اند، است. مشکلی که گاهی باعث سرخوردگی و شرمندگی آن‌ها می‌شود. اما ابتدا بیایید ببینیم چرا فهمیدن صحبت‌های انگلیسی‌زبان‌ها سخت است و در ادامه برای تقویت مهارت گوش دادن خود چه کاری می‌توانیم انجام دهیم.

فهمیدن صحبت‌های انگلیسی به سه دلیل مشکل است:

#1 بسیاری از کلمات انگلیسی متفاوت از آنچه نوشته می‌شوند تلفظ می‌شوند.

بعضی از کلمات هستند که یکی یا چند تا از حروف آن‌ها تلفظ نمی‌شوند (نوشته می‌شوند اما خوانده نمی‌شوند) مانند:

thought (GH خوانده نمی‌شود),

island (S خوانده نمی‌شود),

muscle (C و E خوانده نمی‌شود)

 

همچنین بسیاری از حروف صداهای متفاوتی دارند. مثلاً تفاوت صدای حرف a را در کلمات زیر ببینید:

apple, father, و game

#2 وقتی صحبت می‌کنیم، کلمات را به هم می‌چسبانیم.

نه‌تنها انگلیسی‌زبان‌ها، بلکه گویشوران زبان‌های دیگر نیز، موقع صحبت کلمات را پست سر هم و متصل بیان می‌کنند نه جداجدا که با تلفظ دقیق مثل تلفظی که در دیکشنری می‌شنوید فرق دارد. به همین دلیل گاهی فهمیدن آنچه گفته می‌شود، دشوار است. مثلاً:

“How are you feeling today?”: “Howrya feelin’ today?”

“I’m going to have lunch.”: “I’m gonnahav lunch.”

این طرز گفتن، در تمام جملات اتفاق می‌افتد و همین باعث می‌شود که فهمیدن صحبت‌ها سخت شود.

3# خیلی کم تمرین می‌کنیم.

بسیاری از زبان آموزان زیاد مطالعه می‌کنند اما کم گوش می‌دهند – اما فراموش نکنید که وقتی زبانی را از بچگی یاد می‌گیریم اول آن را در محیط اطرافمان می‌شنویم، از صحبت‌های دیگران، تلویزیون، رادیو، و …؛ اما چند سال بعد نحوه نوشتن آن را یاد می‌گیریم- پس تمرین گوش کردن به انگلیسی بسیار مهم و ضروری است.

خب حالا که فهمیدید چرا درک صحبت‌های انگلیسی مشکل است، بیایید ببینیم چطور این مساله را رفع کنیم. فقط دو راه‌حل وجود دارد: یک) تمرین روزانه و دو) تمرین صحیح.

# راهکار اول: هرروز تمرین کنید.

عادت کنید که هرروز به طور متوسط 15 دقیقه به انگلیسی گوش کنید. حتی اگر زمان کافی ندارید، باز هم می‌توانید این کار را انجام دهید. چطوری؟ از راه‌های زیر:

  • موقع رفتن به مدرسه یا محل کار، تو ماشین، پیاده، یا تو اتوبوس و مترو
  • موقع ورزش کردن
  • موقع انجام کارهای خانه
  • و …

به چی گوش کنیم؟

سایت‌های معتبر زیادی هستند که مطالب مفید برای زبان آموزان آماده می‌کنند. اکثر آن‌ها علاوه بر فایل صوتی، امکانات دیگری نیز برای راحتی زبان آموزان فراهم کرده‌اند، مثلاً متن صحبت، سطح‌بندی صحبت‌ها، توضیح عبارت یا لغت‌های خاص و … . سه تا از این سایت‌ها عبارت‌اند از :

راه دیگر پیدا کردن فایل‌های صوتی یا پادکست، جستجوی آن‌ها در گوگل است. حتی می‌توانید فایل‌ها یا ویدئوهایی که در راستای علاقه‌مندی‌هایتان هستند گوش کنید یا تماشا کنید. این روش مخصوصاً برای کسانی مناسب است که گوش دادن به فایل‌های صوتی برایشان کسل‌کننده است و تمرکز خود را  هنگام گوش دادن از دست می‌دهند. به همین خاطر توصیه می‌کنم، به هر چیزی که علاقه دارید، آن را به انگلیسی گوش کنید یا تماشا کنید.

# راهکار دوم: درست و اصولی گوش کنید.

دومین راهکار این است که از راه و روش درست گوش کنید. یعنی چی؟ خب، یک راه درست و یک راه اشتباه هست.

راه اشتباه گوش دادن به انگلیسی این است:

  • فقط یک بار گوش می‌کنید؛
  • چون در همان یک بار تمام کلمات را متوجه نشدید، ناامید می‌شوید؛
  • و بعد از اولین تلاش، دست از تمرین برمی‌دارید.

و اما راه درست این است که اول از همه باید نگرانی را از خود دور کنید و بدانید کاملاً طبیعی است که دفعه اول خیلی کم متوجه آنچه گوش می‌دهید بشوید.

تمرین نتیجه‌بخش:

  • از موضوعات کلی انتخاب کنید و انتظار نداشته باشید که حتماً همه کلمات را بار اول متوجه بشوید. همین‌که بفهمید موضوع اصلی چیست و درباره چه چیزی دارند صحبت می‌کنند کافی است.
  • دوباره به همان فایل صوتی گوش کنید و سعی کنید ریزتر بشوید تا اطلاعات بیشتری بدست بیاورید. بازهم فراموش نکنید که به‌هیچ‌وجه ایرادی ندارد همه کلمات را متوجه بشوید.
  • دفعه سوم، هم‌زمان با خواندن متن فایل صوتی، به آن گوش کنید. حالا می‌توانید به کلمات دقت کنید و ببینید که چقدر از آن فایل صوتی را متوجه شده‌اید و آیا درست بوده یا خیر.

این مدل گوش دادن – از کلی به جزئی – مؤثرترین راه برای تمرین و تقویت مهارت گوش دادن به انگلیسی است. اما این را هم به خاطر داشته باشید که هیچ‌وقت نمی‌شود تک مهارتی پیشرفت کرد. یعنی اینکه مهارت‌ها پا به پای هم رشد می‌کنند مخصوصاً مهارت صحبت کردن و گوش کردن که به هم وابسته هستند. اگر می‌خواهید خوب صحبت کنید، باید خوب گوش کنید تا تلفظ صحیح و بیان درست را بفهمید. حتماً تابه‌حال شده که موقع گوش کردن به کلماتی برخورده‌اید که تلفظ آن‌ها برایتان دشوار بوده است. حالا که با چند راه تقویت مهارت لیسنینگ آشنا شدید، بهتر است نحوه تلفظ کلمات این مدل کلمات دشوار یا طولانی را نیز یاد بگیرید. این مقاله را بخوانید تا از این روش‌ها آگاه شوید.

توصیه آخر اینکه تمرین کردن را فراموش نکنید!

 

این مطلب را نیز در ارتباط با این مقاله بخوانید:

چطور مهارت اسپیکینگ انگلیسی خود را تقویت کنیم؟

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

دو × یک =